Wino Niemcy

Wino Niemcy

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten unikalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich dań.

Wino Niemcy

Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić także z winem różowym.

wino w kartonie

Z jakim winem podawać ryby?
Stara norma mówi, że do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Należałoby jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.