włoskie jedzenie w Krakowie

włoskie jedzenie w Krakowie

Włosi wiedzą, w jaki sposób jeść. Być może dlatego, że używane przez nich składniki są ożywcze, aromatyczne i porządne dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – skupia się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, poprawniejszą inspekcję poziomu cukru we krwi i obniżenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest także smaczne i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie jedynie smakują niesamowicie, jednak też są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

włoska restauracja Kraków centrum

Zerknij na parę poniższych elementów, które stanowią esencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w trakcie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest suta w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E i inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.

Krakow Restaurant italian Cuisine

   

Pomidory z puszki
Świeże pomidory są wspaniałe, ale te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezmiernie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą i są w stanie funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię zużycia z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew może przepływać bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem i zniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.