Należałoby skosztować potrawy kuchni staropolskiej

Należałoby skosztować potrawy kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (które są nadzwyczaj doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak szablonowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to wyłącznie jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. restauracja z kuchnią polską w Krakowie Skoncentrujmy się jednak kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak rzeczywiście niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film